Przechowywanie

 

Wędliny tradycyjnie wędzone, suszone, peklowane charakteryzują się stosunkowo niską zawartością wody, poniżej 35% a to oznacza, że należą do kategorii wędlin trwałych. Na trwałość ma też wpływ fakt, że są one w sporych kawałkach a nie plasterkach. Najlepiej przechowywać je w pergaminie, półpergaminie lub innym materiale przepuszczającym powietrze - takim jak np. papier śniadaniowy. Ważne, aby różne kawałki wędlin nie stykały się ze sobą. Podany przez nas termin przydatności do spożycia jest podyktowany odgórnymi przepisami. Prawda jest taka, że oferowane przez nas wędliny, o ile są prawidłowo przechowywane, co najwyżej ususzą się. To najlepiej świadczy o jakości i naturalności produktu.

Należy jednak pamiętać, że wyroby z wyższą zawartością wody (ponad 60%) mogą spędzić w lodówce do tygodnia. Do takich produktów należą biała kiełbasa, serdelki oraz wyroby podrobowe: kaszanki, pasztety, salceson.

Jeśli kupują Państwo większą ilość wędlin i nie planują ich spożycia w najbliższym czasie dobrze jest je poporcjować np. po 20 dg i zamrozić. Rozmrażać powinno się w lodówce.

Najlepsza temperatura przechowywania to 2–7°C, jest to zazwyczaj środkowa półka w lodówce.